Construcția Narghilelei

Poate v-ați întrebat deseori în timp ce vă bucurați de o narghilea cum sunt asamblate componentele acesteia pentru a o face să devină o conductă de apă funcțională și bine structurata.

Componentele narghilelei

O narghilea este alcătuită dintr-un număr de componente, dintre care patru sunt esențiale pentru funcționarea acesteia plus garniturile.

Creuzet

Cunoscut sub numele de capul narghilelei, creuzetul este un recipient sau vas realizat din lut, marmură sau sticlă în care se așează cărbunele și tutunul în timpul ședinței de fumat. Creuzetul este încărcat cu tutun, fiind apoi acoperit cu o folie de aluminiu perforată pe care este așezat cărbunele, astfel permițând acestuia să se încălzească la temperatura corespunzătoare.

creuzet-narghilea-bucuresti

Cupola narghilelei

Cupola narghilelei este un capac cu găuri, situat în zona creuzetului, acoperind-ul, al cărui rol este cel de apărare, astfel împiedicând vântul să mărească rata de ardere și temperatura cărbunelui. În același timp oferă protecție, împiedicând evacuarea cărbunilor în cazul în care narghileaua este răsturnată.

Furtunul este un tub flexibil, subțire, care permite tragerea sau inhalarea fumului. Este prevăzut cu un muștiuc de metal, lemn sau platic care se poate găsi în diferite forme, dimensiuni și culori. În prezent, furtunul narghilelei este confecționat dintr-un material numit vinil, astfel putând fi mai ușor de curățat.

Supapa de purjare a narghilelei

În general narghilele sunt echipate cu o supapă de purjare care este conectată la spațiul aerian din vasul cu apă, fiind folosită pentru a curăța fumul vechi. Supapa de purjare a narghilelei este, în general, un rulment cu bile care este ținut captiv cu un capac care are un șurub. Acest rulment trebuie curățat periodic pentru a asigura o etanșare corespunzătoare.

Baza narghilelei este formată dintr-un vas de sticlă sau borcan care este umplut cu apă suficientă, astfel încât tubul corpului să fie scufundat în apă câțiva centimentrii. Fumul trece prin corpul narghilelei și prin furtunul acesteia producând bule în apa rece cu rol de răcire și umzire a fumului. În apa din vasul narghilelei se pot introduce bucăți de fructe, frunze de mentă și lichide precum sucul de fructe și  mai ales gheață zdrobită, pentru că apa trebuie să fie rece.

tutun narghilea

Scrumiera narghilelei

Scrumiera narghilelei se găsește sub creuzet și se folosește pentru a prinde cenușa și vine însoțită de un clește care este folosit pentru a manevra cărbunii încinși.

Coloana și garniturile narghilelei

Coloana sau trunchiul narghilelei este un tub gol. În vârful lui se prinde creuzetul, iar la capătul opus se continuă cu tubul care este introdus în apa rece câțiva centimentrii. Punctul de întalnire al coloanei narghilelei cu vasul de apă este îmbinat printr-o garnitură, iar în aproprierea acesteia se găsesc două găuri care permit prinderea furtunului.

Narghileaua este o formă de plăcere autentică, un mod prin intermediul căruia ne putem relaxa mintea și simțurile alături de prieteni.